keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Pop-Up Alariesto Vuotsossa 15.5.

Toinen Andreas Alarieston "kotipaikkana" tunnettu on Suomen eteläisin saamelaiskylä, Vuotso. Niinpä pakattiin autoon taas Andreaksen taulut, roll-upit ja taidetyöpajan välineet ja hurautettiin Vuotson koululle. Vuotson koulussa oppilaita oli 26. Ala- ja yläaste menivät sopivasti puoliksi jotta saatiin taidetyöpaja pidettyä kahdessa erässä. Oppilaat taas innostuivat jättimäisten pahvihahmojen tekemisestä. Kolmen hengen tyttöporukka maalasi melkein parimetrisen karhun, siihen tarvittiinkin aika paljon ruskeaa maalia... Vuotson oppilaat olivat kauhean tuotteliaita ja pahvihahmoja syntyikin kuin sieniä sateella. Siellä veisteltiin upea vasarahai, ihmishahmoja ja jopa moottorikelkka! Mielikuvituksellahan ei ole rajoja... ;) Maalaamisen jälkeen oli valokuvausten vuoro, oppilaat vuorotellen menivät ulos hahmojensa kanssa ja tekivät tilannekuvia. Kuvat lopulta tulostettiin paperille ja kaikki saivat ihailla kättensä ja mielikuvituksensa lopputulosta. :) Taidetyöpajan vetäjänä toimi Vuotsossakin Helena Junttila. Opettajat ja oppilaat kiittelivät työpajan loputtua sekä tehtiin jo alustavia suunnitelmia ensi vuodelle.

Tässä on tekeillä suuuuuuuri karhu

Pojat tekevät koiraa

Portinvartija pysyi paikoillaan marjapuskansa takana

Oppilaiden työt laitettiin illan Tarinatupaa varten esille luokkaan ja käytäville. Suuri karhu laitettiin portinvartijaksi luokan ovelle, siitä se valvoi ketkä tulivat sisään ajoissa ja ketkä myöhässä. Tarinatupa aloitettiin klo 17 Anu Uimaniemen johdolla ja hetken kuluttua huomattiin, että luokkahan alkoi käydä ahtaaksi! Nopeasti tuoleja lisää sitä mukaan kun ihmisiä saapui paikalle. Molemmat tarinatuvat Lokassa ja Vuotsossa keräsivät yli 20 henkilöä paikalle kertomaan omia muistojansa Andreaksesta. Hieman jännitettiin paikalla olevaa Seita-Säätiön Mediapajan kuvausryhmää, mutta nopeasti alkujännitys hävisi ja muutamat innostuivat laulamaankin Andreaksen lauluja.

Oppilaiden tuotoksia

Seinälle kiinnitettiin oppilaiden ja hahmojen valokuvat

Tässä rinnakkain karhu, kotka pesänsä kanssa ja vasarahai

Tarinatuvan alkulämmittelyä, osa porukasta puuttuu vielä

Ilta meni mukavasti muistoja kertoillessa ja kahvia hörppiessä. Seuraavaksi Andreaksen taulut matkaavat Tankavaaran Kultamuseolle, jossa ne ovat esillä kesäajan.




keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Pop-Up Alariesto Lokassa 8.5.


Pop-Up Alariesto polkaistiin käyntiin 8.5.2014 Lokassa. Oppilaat odottivat jännittyneinä mitä he pääsisivätkään askartelemaan. Helena Junttila veti heille taidetyöpajan, jossa jäljiteltiin Andreaksen tapaa tehdä taidetta. Andreas Alariesto oli kuuluisa taulujen maalaamisen lisäksi "trikkikuvistaan". Andreas teki erilaisia hahmoja ja muuta rekvisiittaa pahvista, muovista ja metallista, joita sijoitti luontoon ja erilaisiin ympäristöihin. Näiden rekvisiittojen kanssa hän otti erilaisia lavastettuja tilannekuvia ja niiden pohjalta maalasi vielä tauluja.

Andreaksen elämästä ja taiteesta kertovat roll-upit pystytettiin illan Tarinatupaa varten

Tytöt tekivät koirasuden
Tähän ilmestyi valkoinen pupu
Oppilaat aloittivat työpajansa maalaamalla isolle pahville eläinhahmon. Maalin kuivumiseen jälkeen hahmo leikattiin irti ja sen kanssa lähdettiin ulos ottamaan samanlaisia lavastettuja tilanteita. Oppilaiden mielissä kävi pienet pyörremyrskyt, kun he miettivät minkälaisen kuvan haluavat ottaa. Asettaako eläimen puuhun kiipeämään, kurkistamaan rungon takaa, leikkimään kiipeilytelineillä... Vaihtoehtoja oli useita. Hauskojen valokuvaushetkien jälkeen mentiin takaisin sisälle ja alettiin tulostamaan kuvia. Naurun pyrskähdyksiä kuului vähän väliä kun oppilaat katselivat otettuja kuvia. He valitsivat joukosta parhaat, jotka laitettiin esille eläinhahmojen kera illan Tarinatupaa varten.

Pojat leikkaavat pahveista irti ahmaa ja koiraa
Ulkona otetaan kuvia eläinhahmojen kanssa. Tässä pupu pääsi tekijänsä kainaloon.

Koiralle heitetään keppiä. Saikohan pahvikoira noudettua sen?
Muut oppilaat odottavat kuvausvuoroaan eläinhahmojensa kanssa.
Kaikki eläimet koolla!
Oppilaiden valitsemat parhaimmat otokset.

Tarinatupa alkoi täyttyä viiden aikaan, sisään asteli lokkalaisia katsellen kiinnostuneena ympärille ja he näkivät tuttuja maisemia Andreaksen tauluissa. Paikalla oli kuvaamassa Seita-Säätiön Mediapaja ja tarinoinnin vetäjänä toimi Anu Uimaniemi. Kyläläiset muistelivat Andreasta paikallisena kylähulluna, joka piirteli piruja puiden kantoihin. Lapset eivät uskaltaneet mennä metsään, koska pirujen kasvoja näkyi joka puolella. Andreas sai vaikutteita monista tarinoista joita kuuli isänsä ja hänen tuttaviensa kertovan. Monet tarinat olivat tositarinoita, mutta osa taas olivat puhtaasti taikauskoista höpinää. Niistä tarinoista pirutkin ilmestyivät Andreaksen tauluihin.

Tarinatuvan väkeä. Kuvasta puuttuu noin puolet porukasta.

Lokkalaiset kertoivat hauskoja muistoja Andreaksesta. Vaikka vuodet vierivät ja Andreas vanheni ja tuli kuuluisaksi, ei hän muuttunut miksikään. Sama Ante hän oli kuin ennenkin, maalasi tarinoita tauluiksi.

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Kulttuuri kulkee maantietä pitkin

Andreas Alarieston taide ja tarinat palaavat juurilleen Lokkaan ja Vuotsoon. Päivällä pidetään Lokan koulun oppilaille taidetyöpaja Andreaksen taiteen innoittamana ja illalla kaikille kyläläisille avoin tarinatupa. Tarinatuvassa poristaan Andreaksesta ja hänen taiteestaan, paikalle tuodaan myös pienimuotoinen taidenäyttely! Tämä tapahtuu siis Lokan koululla torstaina 8.5. klo 17-19. Jotta suut ei pääsisi kuivumaan, on paikalla tietenkin kahvitarjoilu. 



Ensi viikolla pyörähdetään Vuotsoon saman asian merkeissä! :)

Tervetuloa seuraamaan Pop-Up Alariesto blogia!

Tällä blogisivulla kerrotaan kuulumisia Pop-Up Alariesto -nimellä kulkevasta museotoiminnan kehittämishankkeesta.

Tausta ja lähtötilanne

Sodankylässä toimiva Riikka ja Andreas Alarieston Lapinkuvat -säätiön tehtävän on hoitaa ja huolehtia Andreas Alarieston Sodankylän kunnalle vuonna 1984 lahjoittamasta teoskokoelmasta sekä vaalia Lapin, erityisesti Sompion omaleimaista kulttuuriperintöä. Sodankylästä kotoisin ollut Andreas Alariesto (1900-1989) on yksi tunnetuimmista suomalaisista kansantaiteilijoista. Säätiön kokoelmiin kuuluu taidekokoelman (99 teosta) lisäksi mm. laaja valokuvakokoelma, tallenteita Alarieston lauluista, pienoismalleja sekä taiteilijan ja hänen puolisonsa henkilökohtainen jäämistö.

Andreas Alarieston, Sodankylän Sompion Rieston erämaakylässä 11.12.1900 syntyneen taidemaalarin taiteen lähtökohdat olivat taiteilijan kasvuympäristön kansanperinteessä, historiassa ja mytologiassa sekä omassa eletyssä elämässä. Alarieston taiteen kautta avautuu ainutlaatuinen näkökulma lappilaiseen - sekä suomalaiseen että saamelaiseen - kansanperinteeseen ja kulttuuriin.

Säätiö on ylläpitänyt vuodesta 1986 lähtien Sodankylän keskustassa Museo-Galleria Alariestoa, jossa on pysyvästi esillä taiteilijan tuotantoa. Lisäksi järjestetään aihepiiriin liittyviä vaihtuvia näyttelyitä. Säätiön kokoelmiin kuuluvia Andreas Alarieston teoksia on ollut vuosien aikana myös lukuisissa näyttelyissä sekä ulkomailla että Suomessa.

Pop-Up Alariesto -hankkeen tavoitteet:

* Tuottaa uusia tapoja järjestää kulttuuripalveluita kunnan alueella
* Aktivoida olemassa olevien palveluiden käyttöä
* Madaltaa kynnystä perehtyä Alarieston taiteeseen ja siihen paikalliseen historiaan, jota se kuvaa
* Tuoda paikallinen osaaminen vahvemmin osaksi säätiön kehittämistyötä sekä vahvistaa eri tahojen yhteistyötä toiminnan kehittämisessä
* Tuottaa uusia tapoja rakentaa osallistavan taidekasvatuksen keinoja soveltavia taidenäyttelyitä, Alarieston taiteeseen ja paikalliseen historiaan pohjautuvia kuvataiteen työpajoja sekä tarinatyöpajoja
* Kehittää säätiön tiedotusta ja edistää Alarieston taiteen tunnettuutta

TERVETULOA MUKAAN!