keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Tervetuloa seuraamaan Pop-Up Alariesto blogia!

Tällä blogisivulla kerrotaan kuulumisia Pop-Up Alariesto -nimellä kulkevasta museotoiminnan kehittämishankkeesta.

Tausta ja lähtötilanne

Sodankylässä toimiva Riikka ja Andreas Alarieston Lapinkuvat -säätiön tehtävän on hoitaa ja huolehtia Andreas Alarieston Sodankylän kunnalle vuonna 1984 lahjoittamasta teoskokoelmasta sekä vaalia Lapin, erityisesti Sompion omaleimaista kulttuuriperintöä. Sodankylästä kotoisin ollut Andreas Alariesto (1900-1989) on yksi tunnetuimmista suomalaisista kansantaiteilijoista. Säätiön kokoelmiin kuuluu taidekokoelman (99 teosta) lisäksi mm. laaja valokuvakokoelma, tallenteita Alarieston lauluista, pienoismalleja sekä taiteilijan ja hänen puolisonsa henkilökohtainen jäämistö.

Andreas Alarieston, Sodankylän Sompion Rieston erämaakylässä 11.12.1900 syntyneen taidemaalarin taiteen lähtökohdat olivat taiteilijan kasvuympäristön kansanperinteessä, historiassa ja mytologiassa sekä omassa eletyssä elämässä. Alarieston taiteen kautta avautuu ainutlaatuinen näkökulma lappilaiseen - sekä suomalaiseen että saamelaiseen - kansanperinteeseen ja kulttuuriin.

Säätiö on ylläpitänyt vuodesta 1986 lähtien Sodankylän keskustassa Museo-Galleria Alariestoa, jossa on pysyvästi esillä taiteilijan tuotantoa. Lisäksi järjestetään aihepiiriin liittyviä vaihtuvia näyttelyitä. Säätiön kokoelmiin kuuluvia Andreas Alarieston teoksia on ollut vuosien aikana myös lukuisissa näyttelyissä sekä ulkomailla että Suomessa.

Pop-Up Alariesto -hankkeen tavoitteet:

* Tuottaa uusia tapoja järjestää kulttuuripalveluita kunnan alueella
* Aktivoida olemassa olevien palveluiden käyttöä
* Madaltaa kynnystä perehtyä Alarieston taiteeseen ja siihen paikalliseen historiaan, jota se kuvaa
* Tuoda paikallinen osaaminen vahvemmin osaksi säätiön kehittämistyötä sekä vahvistaa eri tahojen yhteistyötä toiminnan kehittämisessä
* Tuottaa uusia tapoja rakentaa osallistavan taidekasvatuksen keinoja soveltavia taidenäyttelyitä, Alarieston taiteeseen ja paikalliseen historiaan pohjautuvia kuvataiteen työpajoja sekä tarinatyöpajoja
* Kehittää säätiön tiedotusta ja edistää Alarieston taiteen tunnettuutta

TERVETULOA MUKAAN!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti